print

Nieuws

John en Meike (klas mh1c) en de brugklastutoren

De eerste klas, nieuwe school, nieuwe kinderen. Voor de één is dat wat spannender dan voor de ander. Ook krijg je voor elk vak een andere leraar, maar toch blijft één leraar van één van je vakken je in de gaten houden. Zo’n leraar wordt je mentor genoemd. Meestal zijn dat twee leraren op één klas. Als er problemen zijn, kun je altijd bij hen terecht.

Natuurlijk blijven dat je leraren en hebben ze minder ervaring met hoe het eraan toegaat als de leerling zelf. Het CLV heeft sinds een paar jaar een nieuwe regeling ingesteld, de tutor. Een tutor is een leerling van school die in de vierde klas zit. Hij of zij is een soort van tweede mentor, houdt de klas in de gaten en heeft minimaal één keer in de week een les in die klas samen met de mentoren, het mentoruur.

Dan worden moeilijkheden besproken en bijvoorbeeld aan projecten gewerkt. Bij de tutor kun je net als bij de mentor terecht met vragen en problemen. Maar een tutor heeft ervaring met hoe het is als leerling. Want de tutor heeft zelf de brugklas ook meegemaakt en kan hier zijn/haar ervaringen over delen.

John en Meike zitten nu in de eerste klas. Ze hebben bij hen in de klas twee mentoren en twee tutoren.

Wat vinden de kinderen uit de eerste klas eigenlijk van de tutors?
John: “De leraren en de mentoren vind ik heel aardig. Ze leggen alles goed uit en laten de klas goed wennen aan de middelbare school, maar soms gebeurt er iets in de klas wat nieuw is en daar moet ik soms erg aan wennen. Daardoor vindt ik de twee tutoren in de klas erg fijn, want als ik vragen heb wanneer er iets gebeurt in de klas, dan kan ik het altijd aan  de tutoren vragen. Zij geven meestal tips met hun ervaringen.

Meike: “De tips die je van een docent meekrijgt zijn meestal dezelfde die in het algemeen bekend zijn, maar die van de tutoren zijn meestal net iets anders. Met die uitleg kan ik meestal meer, omdat dat ervaringen zijn die ze zelf hebben meegemaakt op het CLV, bijvoorbeeld bij een presentatie. Ook als je iets niet snapt kunnen zij dat je meestal wel uitleggen, omdat ze de dingen die wij nu moeten leren ook allemaal hebben gehad.”

Zou je het CLV aanbevelen om te kiezen?
John: “Ik vind het CLV een hele leuke school en je wordt goed begeleid als je van de basisschool afkomt. De tutors vind ik daarbij ook heel prettig, want die kunnen hun ervaringen delen.”

Meike: “Ik vind het CLV ook een hele leuke school en ik vind ook dat de school er alles aan doet om ons te begeleiden om zo goed mogelijke cijfers te halen. De tutors vind ik een heel leuk idee, want bij hen durf ik soms net iets meer te vertellen en ze kunnen mij helpen met bijvoorbeeld hoe je het best een toets kan voorbereiden.”

Wil je meer weten over de brugklas op het CLV? Kijk dan verder op onze website, bij de informatie voor groep 8.

 

De tutoren op de foto zijn: Lauri Peters en Lieke Beckerman.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)