print

Nieuws

Programma herdenking Veronie van Essen

Heel Veenendaal is welkom op het CLV bij de herdenkingsbijeenkomst van onze joodse oud-leerling Veronie van Essen en haar familie op woensdag 4 februari 2015.

Ontvangst vanaf 19.30 uur in het Brughuis aan de Kerkewijk 149. Bezoekers kunnen via de doorgang tussen hoofdgebouw en MAVO-huis rechtstreeks doorlopen naar de ingang van het Brughuis.

In een programma dat circa 1,5 uur duurt is rabbijn Shmuel Katz, een oud-leerling van het CLV, hoofdspreker. Ook enkele andere sprekers belichten de onderwerpen Auschwitz en het jodendom in Veenendaal. Elma ter Burg zal de resultaten presenteren van de zoektocht naar Veronie van Essen. Het programma wordt verder stijlvol aangevuld met een korte theatervoorstelling van de kunst & cultuurklas van het CLV en een muzikale bijdrage van docente en ervaren violiste Sandra Karten, en leerling en winnares van de Muzen Award 2014 Noëlle Drost op de piano.

Zie het middag- en avondprogramma van 4 februari 2015 (in pdf).

Interview met collega Elma ter Burg die een beknopte biografie over Veronie van Essen schreef: 
Woensdag 4 februari staat bij het Christelijk Lyceum Veenendaal in het teken van het herdenken van concentratiekamp Auschwitz, en in het bijzonder van oud-leerling Veronie van Essen die daar is omgebracht.  's Middags zijn er lessen met joodse sprekers en wordt een gedenksteen onthuld in het bijzijn van leerlingen. 's Avonds is er een programma voor ieder die belangstelling heeft,  uit Veenendaal en omgeving. Daar worden de resultaten van de zoektocht naar Veronie en haar familie gepresenteerd. Veel lezers uit Veenendaal en Voorthuizen hebben hieraan bijgedragen.

 

In november startten enkele geschiedenisdocenten van het CLV een onderzoek naar de Veenendaalse familie Van Essen. Dochter Veronie was in de vroege oorlogsjaren leerling aan de ulo, de voorganger van het CLV. Het initiatief werd warm ontvangen. Lezers in de wijde omtrek deelden wat zij wisten, zodat docente Elma ter Burg een biografie kon schrijven, die zij op 4 februari zal presenteren. Op 27 januari 2015 is het 70 jaar geleden dat het Russische leger het concentratiekamp Auschwitz bevrijdde. De activiteiten op het CLV sluiten aan bij dit herdenkingsmoment.

 

Op de vraag of er verrassende feiten zijn opgedoken beginnen Ter Burgs ogen te glimmen. "Verrassend kun je het wel noemen, ja. We begonnen in Veenendaal en Voorthuizen, maar belandden ook in Arnhem en Amsterdam. De familie blijkt relaties gehad te hebben om langer dan de meeste joden in Nederland te kunnen blijven. Ook blijkt het meisje dat we eerst onder de naam Vera kenden, vooral bekend te zijn geweest als Veronie."

 

's Middags, om 15.15 uur onthult opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap samen met burgemeester Kolff op het schoolplein een gedenksteen ter nagedachtenis van Veronie van Essen. De rabbijn komt met tien joodse mannen (zij vormen samen de minjan) en zij zullen het kaddisj uitspreken. Dit staat bekend als het gebed voor een dode, en wordt vaak bij begrafenisplechtigheden gebruikt. Driehonderd leerlingen luisteren eerder die middag naar de oorlogservaringen van diverse joodse sprekers en zijn vervolgens getuige van het plechtige moment van de onthulling en het kaddisj.

 

Voor alle Veenendalers
Coördinator Ton van Toutert: "Ik hoop dat heel veel mensen uit Veenendaal de herdenkingsavond zullen bijwonen, omdat het de geschiedenis van onze woonplaats betreft. We zien dit project als een mogelijkheid om de Veenendaalse samenleving te dienen. We zetten het leven van een gewoon meisje in oorlogstijd naast het leven van onze gewone leerlingen in deze tijd. Het is een manier om de geschiedenis levend te houden van een oorlog die ook in Veenendaal zijn sporen heeft getrokken en die door dit concrete meisje dichterbij komt, tastbaarder wordt. Door de naam van het meisje en haar persoonlijke geschiedenis herdenken we niet het oorlogsleed in algemene, abstracte termen, maar herdenken we aan de hand van een concreet voorbeeld uit onze eigen samenleving."

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)