print

Nieuws

CLV gaat spiritueel

Vroeger was de wereld vanzelfsprekend, maar op de middelbare school denken leerlingen na over het leven. Zeker in de bovenbouw.

De GLF-leerlingen van havo-5 en vwo-5 zijn vrijdag naar Amsterdam gegaan. Er scheen een heerlijk zonnetje. De stad sliep nog toen we het Centraal Station uit liepen. Schoonmakers en leveranciers waren bezig op Damrak en Dam. Wij lieten ons niet ophouden en liepen stevig door naar onze afspraak met de filosoof Dries Boele.

En filosofisch was het gesprek. Ben je je geest? Heb je een ik? Wat maakt dan je ik? Is je ‘ik’ er nog als het lichaam dood is? En is het goed om een sterk ‘ik’ te hebben? Dries maakte ons vertrouwd met de gedachte van Spinoza, dat lichaam en geest in wezen hetzelfde is.

Het was goed om even te pauzeren voordat we bij Boeddhistisch centrum Triratna aankwamen. We werden hartelijk ontvangen door Corine en Arthamitra met water en thee. We pasten nauwelijks in de ontvangstkamer, maar dat was wel prettig. Arthamitra vertelde dat hij monnik is en hoe hij als boeddhist naar het leven kijkt. Niet in verlangen leven, maar in liefde en vrijgevigheid ontwikkelen.

Daarna gingen we naar de meditatieruimte waar wij onder begeleiding van Corine hebben gemediteerd. Voor sommigen duurden dat lang, voor anderen was het een heel prettige en indringende ervaring.

De wereld is niet vanzelfsprekend, maar mensen kunnen aansprekend leven.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)