print

Nieuws

Burgemeester opent onze ‘WALL OF VEEN’

Op vrijdag 29 januari verricht burgemeester Wouter Kolff om 14.00 uur de officiële opening van ‘The Wall of Veen’, de muurschilderingen over Veenendaal op onze gevels aan de Kerkewijk.

 

Sinds midden januari zien de gevels er heel anders uit. Tijdens de lessen Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV)  hebben leerlingen uit 4 havo en 4 vwo samen met hun leraren en graffitikunstenaars van Bureau Coen een ontwerp gemaakt. Uitgangspunten: welke betekenis heeft Veenendaal voor jou? De grondlegger van Veenendaal, Gilbert van Schoonbeke, bracht de inspiratie voor het project. Zijn slogan: ‘denk in mogelijkheden’!

 

Deze brainstorm leverde 277 schetsen over Veenendaal op. Iedere leerling werkte zijn idee uit. Herkenbare elementen, creatieve ideeën en grappige vondsten zijn samengevoegd door de graffitikunstenaars in het totale ontwerp. De leerlingen hebben tijdens een workshop 54 panelen gekleurd met graffiti spuitbussen. Deze grote panelen zijn afgelopen week geplaatst door het bouwbedrijf van Ben van der Meijden.

Op de gevel van het Theoriehuis staat groots: ‘Wall of Veen’. Veenendaal wordt hier samengevat in 145m2 beeld. De stichter van Veenendaal mocht natuurlijk niet ontbreken: links bovenin is Gilbert van Schoonbeke afgebeeld. Zijn kleurrijke baard waait door het gehele ontwerp en staat ook symbool voor de Grift, die dankzij Van Schoonbeke is ontstaan. Het schip uit het wapen van Veenendaal vaart over de Grift. De schapen zijn een verwijzing naar de wolfabrieken die Veenendaal vroeger rijk was, de muzieknoten staan voor de bekende muziekartiesten die in het dorp opgroeiden. Veel kenmerkende gebouwen van Veenendaal, bijvoorbeeld het torentje van Horlogerie van Manen en de Van Kreelpoort, zijn afgebeeld.

 

Winkelstad Veenendaal is te zien op de gevel van het Praktijkhuis, de tassen van het shoppen lopen langzaam over in de oude fabrieken van het dorp. De bekende Ritmeesterfabriek en de Scheepjeswolfabriek. De Ritmeesterfabriek ‘rookt’ een gezonde wortel, als een knipoog naar het certificaat van de Gezonde School dat het CLV draagt. Rechts een grote boom met lampionnen als verwijzing naar de Lampegietersavond. Aan de voet van de boom je een veenplantje waarmee het ooit allemaal begon.

 

Heb je zin om vrijdag te komen kijken? Zorg dat je er dan om 14.00 uur bent!

 

En als je dan nog even geduld hebt … om 16.00 uur begint het Open Huis.

 

In he fotoalbum de foto's van de workshop waarin onze CKV'ers de graffitispuitbus hanteerden:

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)