print

Nieuws

Terug uit Oeganda

Aan het eind van de herfstvakantie keerde de projectgroep Stick2Uganda CLV, bestaande uit de leerlingen: Suzanne Treffers, Amy van den Broek, Chrissy van Dijk, Femke Kommerie, Noa Harder, Merijn van de Meene, Diederik Bos, Ard Suverein en docenten: Natasja Anbeek, Wouter Fondse, Hielke Wynia en  Cees Gouw terug uit Oeganda. Half oktober reisden zij naar Ttula, een sloppenwijk van Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Hier staat de basisschool 'Happy Times', een school voor weeskinderen. Tijdens het verblijf in Ttula heeft de projectgroep praktische verbeteringen aangebracht aan het schoolgebouw, adviezen gegeven en bijscholingen verzorgd over economie en ondernemerschap, onderwijs en gezondheid en hygiëne in de school en in de wijk. Met de adviezen en scholing worden bewoners van deze wijk en docenten van de basisschool geholpen om zelf duurzame bedrijvigheid te ontwikkelen waardoor zij voor hun eigen levensonderhoud kunnen zorgen en de kwaliteit van het onderwijs kunnen verbeteren. De stichting Stick2Uganda (ANBI gecertificeerd) zal de resultaten van dit project verder uitwerken en begeleiden.

Op de site www.stick2uganda.nl zijn alle verhalen van deze indrukwekkende reis en veel foto’s te vinden. Ook op onze eigen CLV Facebookpagina was de groep te volgen.

  
Toch is er meer, een verslag van de thuiskomst

Vrijdag 25 oktober om 07.00 uur landde het vliegtuig op Zaventem en om 11.00 uur werden we met echte koffie en oerhollandse appeltaart door alle ouders opgewacht in Renswoude bij de ouders van Diederik Bos thuis. Een warm welkom. Terug op Nederlandse bodem, thuis bij ouders, vrienden en geliefden  komen langzaam alle indrukken van de reis naar boven, zijn er de verhalen en antwoorden op de vele vragen. De weblogs en de foto’s op de website van Stick2Uganda geven wel een eerste indruk maar dat is wat je ziet. Wat je erbij voelt is anders, moeilijker in woorden te vangen. De eerste maandag na de herfstvakantie komt de Stick2Uganda CLV groep voor het eerst na de reis weer bij elkaar. Iedereen is nog moe, heeft grote moeite om op gang te komen, gedachten erbij te houden en zich te concentreren op school, huiswerk en lesgeven. Twee weken als team werken en leven in Oeganda heeft veel opgeleverd maar ook veel van ons gevraagd.

 
Een aantal weken later

Na verschillende weken van lessen volgen en huiswerk en toetsen maken en nog veel meer, ligt de reis achter ons en kunnen we voorzichtig terugkijken. Twee fantastische weken in Oeganda hebben opgeleverd dat wij, als team op vier gebieden (economie, voedsel, onderwijs en educatie, gezondheid en hygiëne) onderzoek hebben gedaan. En we hebben de schoolleiding, docenten, ouders en kinderen van Happy Times geadviseerd over hoe je de bestaande situatie kunt verbeteren en ons enthousiasme overgedragen. Acht dagen presenteren, analyseren en evalueren met een team CLV van docenten en leerlingen die kwaliteit en teamgevoel bij elkaar naar boven wisten te halen, hebben veel voor onszelf opgeleverd en ook veel goede plannen voor Ttula. Maar het blijft niet bij plannen alleen. Het mooie is dat, door de opbrengsten van de projectdag in mei 2013, het niet alleen bij woorden en plannen blijft. Wij kunnen ook daadwerkelijk iets in gang zetten. Of het nu het buddy-systeem is, de administratie van de school die in de computer is gezet, het schoolgebouw dat verder is afgemaakt of de gezondheid van de leerlingen die door het ontwormingsprogramma is verbeterd; er is een verschil gemaakt. De eerste berichten van bewoners uit Ttula zijn dat er weer hoop is in de wijk. Er is nu niet alleen een schoolgebouw verbeterd maar er is meer gebeurd. En misschien kan er nog meer verbeteren.

 
Het vervolg

Een eerste aanzet van het vijfjarige project Stick2Uganda CLV is gegeven. Alle ervaringen en plannen van deze eerste Stick2Uganda CLV groep worden in een rapport samengevat. Dit rapport wordt gezonden naar het bestuur van de Stichting Stick2Uganda en alle betrokkenen in Oeganda. De plannen kunnen verder worden uitgewerkt en in praktijk gebracht. Door microkredieten beschikbaar te stellen en gericht te investeren kunnen we nog verder gaan dan alleen hoop geven.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)