print

Nieuws

GLF in Marrakech

Klas 6 Geloof, Leven en Filosofie is voor haar culturele onderzoek afgereisd naar Marrakech. Ze wilden onder andere antwoord krijgen op de vragen: Hoe dicht kan je bij de beleving van de autochtone Marokkaan(se) komen? Wat vindt een Marokkaanse belangrijk, wat voelt ze? Hoe beleeft ze haar werkelijkheid?

Lees hier hoe een dag in een Marrakech eruit zag en hoe onze leerlingen de dag en alle verschillen hebben beleefd.

We zijn op zoek naar de tombe van Sidi bel-Abbès, een moslimheilige uit de 12e eeuw. Hij leerde de mensen sociale zorg. Dankzij hem wordt er gezegd: ‘In Marrakech krijgt iedere blinde een volle buik’. Niet-moslims blijven buiten de gebedsplaats. Zijn graf is een centrum voor bedevaartgangers en zieken. Er gebeuren wonderen en genezingen. Vanwege mijn opkomende verkoudheid een goede plaats om te bezoeken.

Ineens is daar dan die man. Hij houdt een lief zwart konijntje voor de neus van Carlijn. Aan z’n oren. Het beestje spartelt. Hij is heel vers, nog niet eens geslacht. Kopen? Carlijn bedankt vriendelijk en we lopen verder. 

We staan een jus’tje te drinken. Twee bedelmeisjes, 6 en 7 jaar oud, komen om knuffeltjes geven. Schatjes. Vragende ogen kijken ons aan. Laura wordt omhelst. Denise ook. Tijd om de kinderbescherming in te schakelen?

De school gaat uit. Een jongen van 11 geeft een harde klap in het gezicht van een klasgenootje. Echt hard. Het meisje is overstuur, wordt beschermd door haar vriendin, maar de volwassen mannen in de omgeving komen in actie. Eén rent achter de jongen aan. Een ander blokkeert hem met zijn fiets. De jongen wordt tot de orde geroepen.

Straks gaan we naar de veemarkt en onderweg dealen we met de plaatselijke gidsen. Eigenlijk gaat het ons nauwelijks om dit culturele erfgoed. Veel meer zijn wij gebiologeerd door het beleven van de inwoners van Marrakech. Tussen de verkopers en ons is er een vreemde dans aan de gang. Wij zijn nieuwsgierige Europeanen die ons geld niet te makkelijk loslaten. Zij tonen zich als gretige graaiers die het geld goed kunnen gebruiken. Het is een spel vol wantrouwen. Er ontstaat pas rust wanneer een deal beklonken is.

Op straat is er chaos, vergelijkbaar met  het verkeer in andere landen buiten de Westerse wereld. Het recht van de brutaalste geldt. Mannen domineren deze chachacha. Binnen in onze riad is er rust. Onze vriendelijke, vrome en bescheiden gastheer brengt ons thee.

’s Avonds, nadat de Azaan heeft opgeroepen tot het Ishaa-gebed, reflecteren wij op de dag. We concluderen dat wij anders kijken naar dieren, wij kijken anders naar het netwerk van de gemeenschap, wij kijken anders naar authenticiteit. Er volgt een diep gesprek over overtuiging, Bijbel en wetenschap. 
Dag één was voorbij..

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)