print

Nieuws

Bèta plussers verdiepen zich in de wetenschap

Woensdag 4 april zijn 12 bèta plus leerlingen uit vwo 4 afgereisd naar Leiden om daar het Boerhaave museum en het ESA (European Space Agency) te bezoeken. De gids verzorgde een rondleiding en vertelde uitgebreid hoe men vroeger dode lichamen van mensen ontleedde. Op deze manier werd kennis opgedaan over het menselijk lichaam. In de prachtige ruimten van het museum konden leerlingen vervolgens zien hoe de geneeskunde zich heeft ontwikkeld. Van de meest gruwelijke chirurgische instrumenten die men vroeger gebruikte tot de meest innovatieve en fantastische ontwikkelingen in de actuele geneeskunde.

Naast de geschiedenis van de geneeskunde heeft het museum een uitgebreide collectie voorwerpen die laten zien hoe de wetenschap van de natuurkunde en scheikunde zich heeft ontwikkeld. Het museum heeft bijvoorbeeld de allereerste microscoop, uitgevonden door Antoni van leeuwenhoek, in zijn bezit.

Rond half twee werden de leerlingen ontvangen in het Space Expo, waar eerst een presentatie werd gegeven over de ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart. Daarna volgde een rondleiding in het streng beveiligde gebouw van de ESA. Zo konden de leerlingen zien hoe er onderzoeken worden uitgevoerd naar de effecten van gewichtloosheid. In de grote ruimte waren ook (onderdelen) van ruimteschepen en rovers te bewonderen die ook daadwerkelijk in de ruimte waren geweest.

Het was een leerzame dag. De leerlingen hebben veel gezien en geleerd en volop ideeën opgedaan voor hun eigen wetenschappelijke onderzoekje, dat ze binnenkort gaan uitvoeren.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)