print

Nieuws

Leerlingen uit g3 naar nationale duurzaamheidsolympiade INESPO

Op 12 april vertrokken in alle vroegte negen leerlingen uit gymnasium 3 naar Amsterdam om deel te nemen aan de nationale ronde van de duurzaamheidsolympiade INESPO. Negen leerlingen mochten die dag hun resultaten van hun onderzoek presenteren aan een deskundige jury.

Vanaf begin december hebben Jasper, Justus , Thomas, en Marnix uit G3b aan een vliegtuigvleugel met een ingebouwde windturbine gewerkt. Met een model, een windtunnel  en rook (stoom eigenlijk) werd onderzocht of het mogelijk is om elektrische energie op te wekken voor de boordsystemen van een vliegtuig. Een radiale ventilator ingebouwd in een vleugelmodel van hardschuim moest laten zien dat er inderdaad elektriciteit opgewekt kan worden zonder de laminaire stroming boven en onder de vleugel geweld aan te doen.

 

Louise, Jules, Camiel en Jeroen uit G3a werkten aan een vergelijkbare opdracht: kan je met windturbines onder de motorkap van een auto windenergie efficiënt omzetten in elektrische energie en zo de accu van een elektrische auto weer een beetje bijladen? Ook zij hebben metingen gedaan om te onderzoeken hoeveel energie er bij verschillende snelheden kan worden opgewekt.

Leon (G3b) haalde een oud Russische idee uit de kast om te onderzoeken of de Ekranoplan een efficiënt vervoersmiddel is voor goederen. Een Ekranoplan is een laagvliegend transportvliegtuig dat eigenlijk drijft op de luchtbel onder het vliegtuig in plaats van dat het in de lucht gehouden wordt door de liftkracht ten gevolge van de luchtstroming over en onder de vleugels.

Helaas is het CLV niet doorgedrongen tot de internationale ronde. De concurrentie was stevig en we hebben originele en goed uitgewerkte ideeën gezien. Het heeft ons in ieder geval een leuke en inspirerende dag opgeleverd.

Contact
Kerkewijk 149
3904 JC Veenendaal
Postbus 41
3900 AA Veenendaal
0318 500 621
info@clv.nl
Routebeschrijving
Scholengemeenschap voor mavo, havo
en vwo (atheneum, gymnasium)